Image from The Professionalism Blog
فرض کنین خطر واگیر آنفلوانزا وجود داره. تعدادی واکسن موجوده، اما این تعداد خیلی خیلی کمتر از تعداد افراد جامعه است. در این حال چه طور باید واکسنها رو توزیع کنیم تا شبکهی اجتماعی در برابر واگیر احتمالی مقاوم باشه؟
اگر امکاناش وجود داشت، کسانی رو پیدا میکردیم که در شبکه پرارتباطتر هستن و دوستهای بیشتری دارن (به عبارت دیگه «هاب»ها رو). اما همیشه امکان پیدا کردن این افراد وجود نداره و الزاما اطلاع دقیقی نداریم که چه کسانی در یک شبکهی اجتماعی از اون آدمهای پرارتباط هستن. «تام کارتر» میگفت یک راه اینه که یک تعداد ژتون به تعداد واکسن موجود تهیه کنیم، به طور تصادفی بین افراد جامعه پخش کنیم، در مورد عملکرد ژتون توضیحی ندیم، ازشون بخوایم که یکی از دوستانشون رو به طور تصادفی انتخاب کنن و ژتون رو به اون بدن. بعد بگیم کسانی که ژتون دارن میتونن واکسن بزنن. با همین روش ساده، جلوی واگیر خیلی بهتر از وقتی گرفته میشه که افراد رو به صورت تصادفی واکسینه کنیم.
اما چرا این روش کار میکنه؟ قبلتر نوشته بودم که به طور متوسط دوست شما از شما محبوبتره. پس به همین ترتیب اگر یک نفر ژتون رو دریافت کنه و به طور تصادفی ژتون رو به یکی از دوستانش بده، به احتمالی (قابل توجه) ژتون رو به یکی از همین افراد پردوست شبکه داده که بعدتر باعث میشه همون شخصی که «هاب» هست، واکسینه بشه. از طرفی وقتی افراد پر ارتباط واکسینه میشن، شانس واگیری ویروس در شبکه کم میشه. در اینجا میتونین یک مدل شبیهسازی شبکه رو ببینین. شاید همونجا توی صفحه قابل اجرا باشه. در غیر این صورت باید مدل رو دانلود کنین. اگر برنامهی «نتلوگو» ندارین، میتونین بگیرین و نصب کنین (رایگانه). با مدل بازی کنین. شبکه رو بسازین، بعضی افراد رو آلوده کنین و بعد قدم به قدم ببینین که بیماری چه طور واگیر پیدا میکنه. یک بار دیگه این کار رو انجام بدین، اما قبل از آلودگی بعضی افراد (و یا دوستانشون) رو واکسینه کنین و ببینین در این حالت چه طور شبکه آلوده میشه.
لینک اونجا که نوشتی که به طور متوسط دوست شما از شما محبوبتره رو می ذاری لطفن؟
http://www.daneshvar.ir/roozbeh/notes/?p=589