توزیع قد انسانها و همین طور توزیع سرعت ماشینها از رابطههایی کمابیش شبیه به شکل زیر پیروی میکنند.
بیشتر افراد در حدود میانگین هستند و تعدادی بیشتر و تعدادی کمتر. به عبارت دیگر تعداد افرادی که از میانگین بیشتر هستند کمابیش برابر تعداد افرادی است که از میانگین کمتر هستند. مثلا اگر شما ده سانتیمتر از متوسط جامعه بلندتر هستید، میتوانید حدس بزنید که تقریبا معادل شما کسی هست که قدش ده سانتیمتر از متوسط جامعه کمتر است (عبارت الزاما دقیق نیست و برای انتقال حس از این مثال استفاده کردم).
به گفتهی «مارک نیومن» تعداد بارهایی که مقالهها ارجاع شدهاند از چنین توزیعی پیروی نمیکند. این توزیع بیشتر شبیه به شکل زیر است (تصویر سمت راست نمودار لگاریتمی است):
در شکل بالا محور افقی نشاندهندهی تعداد ارجاعهاست و محور عمودی نشاندهندهی تعداد مقالههایی که به آن تعداد مورد ارجاع قرار گرفتهاند. مثلا تعداد مقالههای بدون ارجاع خیلی زیاد است. تعداد مقالههای با یک ارجاع خیلی کمتر، دو ارجاع خیلی خیلی کمتر و به همین ترتیب. در ضمن تعداد خیلی خیلی کمی مقاله هستند که به تعداد زیادی ارجاع شده باشند (خود سخنران میگفت مقالههایش جزو مقالههای سمت چپ نمودار، یعنی مقالههای کمارجاع هستند. البته مقالههای این شخص معمولا خیلی ارجاع میشوند و به نوعی شکسته نفسی میکرد!).
+ اما چرا تعداد ارجاعهای مقالهها از قانون توانی پیروی میکند؟
– مارک نیومن مقتعد است احتمال ارجاع شدن یک مقاله متناسب است با
یعنی خوب بودن خود مقاله مهم است (همانطور که انتظار داشتیم)، اما یک عامل مهم دیگر تعداد ارجاعهای قبلی است که به مقاله شده. یعنی هر چه قدر که یک مقاله بیشتر ارجاع شده باشد، شانس ارجاع شدن دوبارهاش بیشتر است. اتفاقا همین بارخورد (فیدبک) مثبت باعث میشود که در تعداد ارجاعهای مقالهها همین قانون توانی را ببینیم.
+ آیا واقعا ارجاعهای قبلی بر شانس ارجاعهای بعدی تاثیرگذارند؟
– بله! مارک نیومن میگفت که متوجه شدهاند که خیلی وقتها صرف ارجاع شدن یک مقاله باعث ارجاعهای بعدی میشود. حتا دیده شده که در یک ارجاع در یک مقاله یک اشتباه تایپی نوشته شده. در خیلی از مقالههای بعد از آن همان مقاله با همان اشتباه تایپی تکرار شده!
+ چه کار کنیم تا مقالههایمان ارجاعهای زیاد داشته باشند؟
– سخنران میگفت البته که کیفیت کار مهم است. اما از آن مهمتر این است که در زمینهی خود جزو اولین کسانی باشید که مقاله چاپ میکنند. تجربه نشان داده که اگر مقاله را زود چاپ کنید، وقتی که هنوز موضوع تازه است، شانس ارجاعهای بعدی خیلی خیلی بیشتر میشود. شاید اگر در یک زمینهی جدید کار میکنید، بهتر باشد که زودتر مقاله چاپ کنید تا این که وقت بیشتری برای بهبود کیفیت صرف کنید.
+ آیا علت اصلی مشاهدهی مکرر قانون توانی در زمینههای مختلف همین است؟
– مارک نیومن گفت نه همیشه. برای مثال تعداد تکرار کلمههای زبان در متن هم از همین قانون پیروی میکند در حالی که بازخورد مثبت باعث آن نشده. مثلا کلمههای پرکاربرد (مثل «و») به خاطر رخداد بیشتر شانس بیشتری برای تکرار ندارند. در کل مکانیزمهای مختلفی باعث به وجود آمدن قانون توانی میشوند.
چه همه چیز اینجا خوشگل شده!
روزبه، عالی بود.
در مورد رفرنس و تعداد سایتیشن و این حرفها بیشتر بنویس. من یکی که استفاده می کنم.
به هردن بیر:
فعلا که مطلب دیگهای ندارم. اگر چیز جدیدی پیدا شد، حتما.
اما اگر به موضوع علاقهمند هستی، پیشنهاد میکنم مقالههای مارک نیومن رو بخونی. همینطور یک کتاب در مورد شبکه داره که خیلی معروفه (شبکه به معنای کلی و نه الزاما شبکههای کامپیوتری).