چند وقت پیش فیلم «بعد از عشق» L’économie du couple رو دیدم. یکی از تلخترین و تاثیرگذارترین فیلمهایی بود که بعد از مدتها دیدم و هنوز تلخی ملایماش زیر زبونام مونده. یکی از به یاد موندنیترین (و شاید غمانگیزترین) صحنههای فیلم این بود:
Category Archives: سینما
همهی ما کولیایم. فقط بعضیهامون کولیوار زندگی میکنن، که به اونها میگن «کولی»
به ظاهر شادند و در درون غم درون دارن. موسیقیهای تند دارن، اما سوز هم دارن. اگر زندگی کولیها براتون جالبه، فیلمهای «تونی گتلیف» رو تماشا کنین؛ فیلم مورد علاقهی من «غریبهی دیوانه» است. به تازگی مستند «سفر بیخطر» رو از همین کارگردان دیدیم. قسمتی که برای من جالب بود، قطعهای بود (اگر اشتباه نکنم) مربوط به کولیهای اسپانیا. از هفت دقیقه و سی ثانیه نگاه کنین.
یکی از موسیقیهای فیلم «همه چیز دربارهی مادرم» از اسماعیل لو
«اسماعیل لو» موسیقیدان سنگالی است. یکی از ساختههاش قطعه موسیقی «تاجابون» (اگر درست نوشته باشم) باعث محبوبیت ششمین آلبومش و به دنبالش باعث محبوبیت بینالمللی خود موسیقیدان شد. در بالا این موسیقی رو گذاشتهام.
اگر فیلم «همه چیز دربارهی مادرم» ساختهی «پدرو آلمودووار» رو دیده باشین، این موسیقی رو در جایی از فیلم شنیدهاین. اون فیلم رو هم خیلی توصیه میکنم؛ جزو فیلمهایی بود که بعد از این که سالها از تماشا کردنش میگذره، هنوز در ذهنم مونده.
غم کولیها
کولیها بزرگترین اقلیت نژادی در اروپا هستن. خانه به دوشن و معروف به موسیقی و رقص و آواز. در عین حال از طرف دیگران مورد تبعیض هستن و به نوعی معضل به حساب میان (+).
چند فیلم از «تونی گتلیف» دیدهام که همگی به نوعی به مسالهی کولیها اشاره داشتن. تونی گتلیف، کارگردان فرانسوی-الجزایری، خودش هم در اصل از کولیها بوده.
موفق نشدهام فیلم «ترنسیلوانیا» رو پیدا کنم و هیچ جا در دسترس نبوده. قطعه موسیقی زیر رو از این فیلم پیدا کردهام که هربار که گوش میکنم، سِحر میشم: شادی و سرزندگیای که در ظاهر نشون میده و غمی که در لایههای پایین به همراه داره. همین پدیده رو در فیلمهای تونی گتلیف دیدم؛ فیلمهایی مثل «غریبهی خل و چل» و «کورکورو».
Stop Motion
ما یک پاپ داریم
زیاده عرضی ندارم. فقط خواستم بگم اگر تونستین، توضیحات این فیلم رو بخونین و اگر دوست داشتین ببینین.
پروانه
در فیلم «پروانه» (یا زبان پروانهها) معلم مدرسه میگفت (نقل به مضمون): «اگر ما بتونیم یک نسل، فقط یک نسل داشته باشیم که آزاد فکر کنه، اون نسل دیگه تحمل چیزی غیر از آزادی نخواهد داشت و بعد از اون کشور آزادی خواهیم داشت». و در این فیلم معلم رو میبینیم که چه طور تلاش میکنه که بچهها رو آزاد بار بیاره.
اگر امکاناش رو دارین، دیدن این فیلم رو توصیه میکنم. در ظاهر فیلم در مورد اسپانیاست؛ اما با هر جایی میتونه جور در بیاد، بهخصوص ایران خودمون.
فیلم روز: مستند
اگر مذهبی هستین و در زمینهی مذهبتون هیچ گونه قلقلکی رو تحمل نمیکنین، این فیلم رو نبینین. اما اگر حتا به قدر یک ذره تحمل دارین، این مستند رو از دست ندین.
توصیهی سینمایی امروز (My Blueberry Nights)
Image from Amazon Web Services
Chungking Express
فیلم Chungking Express یکی از اون فیلمهایی بود که تا آخرین لحظه هم مطمئن نبودم که آیا این فیلم رو دوست داشتهام یا نه. اما از هفتهی پیش تا الان همچنان ذهنام رو مشغول نگه داشته. اگر رویاپرداز هستین یا به رویاپردازها علاقه دارین، بد نیست که این فیلم رو ببینین. ویدیوی پست قبلی موسیقیای بود که در این فیلم زیاد پخش میشد. در پایین هم ترجیح دادم به جای تیزر فیلم، قسمتی از خود فیلم رو نشون بدم. در ضمن بازیگر مرد فیلم «تونی لیونگ» یکی از بازیگران معروف چینیه و بازیگر خانم فیلم «فی وونگ» یکی از معروفترین خوانندگان چینی (به قول دوستی معروفترین خوانندهی چینی). کارگردان فیلم «وونگ کار وای» هم یکی از معروفترین کارگردانها و نویسندههای هنگکنگیه که در موردش بعدتر بیشتر خواهم نوشت.